Kan de politie uw rijbewijs invorderen?

Indien u - in de visie van de politie - de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt, kan de politie uw rijbewijs invorderen. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden.


Wanneer kan uw rijbewijs worden ingevorderd?

Hieronder treft u een aantal voorbeeld aan wanneer de politie kan overgaan tot invordering van uw rijbewijs:


  • - U rijdt 50 kilometer per uur of meer te hard. Op de bromfiets geldt dit bij 30 kilometer per uur of meer te hard rijden.
  • - U vertoont gevaarlijk rijgedrag.
  • - U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).


 
 

Wat gebeurd er na invordering door de politie?

Wanneer de politie uw rijbewijs heeft ingevorderd geldt het navolgende schema:

1. de politie stuurt binnen 3 dagen uw rijbewijs naar de officier van justitie;

2. de officier van justitie beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt.

3. indien de officier van justitie beslist uw rijbewijs te houden, dient dit te worden gezien als maatregel totdat uw zaak voor de strafrechter komt.

4. de officier van justitie is verplicht de zaak binnen 6 maanden na invordering voor de rechter te brengen.

Let op, in de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent, mag u geen enkel motorrijtuig besturen.

We zullen hierna beschrijven wat u kunt doen indien u het niet eens bent met de inname en niet wilt wachten tot zaak vanwege de dagvaarding van de officier van justitie op zitting komt.

 
 

Niet eens met invordering: klaagschrift

Indien u het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie tot het houden van uw rijbewijs, dan kunt u aan de rechter vragen uw rijbewijs (tussentijds) terug te geven in afwachting van de definitieve beslissing van de zittingsrechter in de zaak waarin u zult worden gedagvaard.

Alle advocaten bij Advocatenkantoor Govers kunnen u hiermee helpen. Wilt u hierover contact met ons, dan wel wilt u dat wij een klaagschrift voor u indienen? Neem hier contact met ons op of dien meteen een verzoek in bij een van onze advocaten.

Ontzegging rijbevoegdheid

Als uw zaak voor de rechter komt, niet zijnde de klaagschriftzitting, dan moet u zich verantwoorden voor de overtreding of het misdrijf. Die rechter neemt uiteindelijk een definitief oordeel over uw rijbewijs en beoordeelt of u een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt. De tijd dat u uw rijbewijs kwijt was voor de rechtszitting, wordt afgetrokken van deze periode. U kunt uw rijbewijs ook voorgoed kwijtraken. Goede rechtsbijstand is daarom erg belangrijk.